Láska a erotika ve středověku – zveme na přednášku

laska_ok

Zveme Vás na třetí přednášku Mgr. Marka Zágory, kterou pořádáme ve spolupráci s Knihovnou Kutná Hora 9. května od 16 hodin (níže najdete link na FB událost). V letošním roce Královské stříbření slaví svůj 30. ročník, a proto jsme pro vás připravili doprovodný program, ve spolupráci s Knihovnou a Markem Zágorou, v podobě tří tematických přednášek (jejich data a témata budeme sdílet postupně). Na přednášku není třeba se registrovat a vstup je zdarma.
Těšíme se na setkání!

Láska a erotika ve středověku
9. května 2024, 16 – 18 hodin, přednášející Mgr. Marek Zágora, Knihovna, Na Náměti 416

Nejen láska, ale i erotika a sex patří přirozeně k lidskému životu. Ve středověku byly tématy, o nichž se živě psalo i diskutovalo. Ze začátku tak činili především muži – mniši a církevní hodnostáři, kteří však ve skutečnosti ani pořádně nevěděli, o čem mluví a píší. Ženy až na zcela malé výjimky mlčely. Situace se však začala od konce 12. století pomalu měnit, a i proto se nám do současnosti dochovalo velké množství různorodých pramenů (především písemných a vizuálních), na jejichž základě si můžeme blíže představit vztah středověkého člověka k lásce a erotice. Přesto musíme ke všem pramenům přistupovat obezřetně, protože se často jedná o „konvenční představy o lásce a sexualitě“. I tak je však víc než zřejmé, že láska, erotika a také sex hrály v životě středověkého člověka velice významnou roli.

přednášející Mgr. Marek Zágora

Absolvent oboru učitelství pro SŠ jazyk německý – dějepis (1999), pedagog a historik středověku, redaktor serveru www.stavitele-katedral.cz, autor přednáškového cyklu Umělecké dílo jako pramen poznání života ve středověku (GVUO, 2008–doposud), autor a spoluautor několika umělecko-historických výstav (např. Václav IV. Král ve stínu svého otce, Kutná Hora, 2019, Stavitelé katedrál, Kutná Hora, 2020–2021).