Program jubilejního Královského stříbření přilákal tisíce návštěvníků

S8

O víkendu 22. a 23. června ožilo historické centrum Kutné Hory velkolepými průvody, barevností, hudbou a atmosférou středověku během 30. ročníku Královského stříbření Kutné Hory.

Organizátoři akce před jejím konáním představili mnohé novinky v sobotním i nedělním programu, kterými byla doplněna tradiční linka scénáře připomínající návštěvu krále Václava IV. a jeho dvora ve stříbrném městě.

„Celá akce se uskutečnila podle plánu a věříme, že její tradice v kombinaci s letošními novinkami a také partnerství s Warhorse Studios přivedly do města nejen tradiční návštěvníky z celé České republiky i okolních států, ale že se nám podařilo oslovit také místní rodiny a další diváky, kteří se akce dosud nezúčastnili. Celkem se v parku během soboty a neděle pohybovalo přes osm tisíc návštěvníků, z nichž velkou skupinu tvořily děti, zástupci partnerů a médií či kostýmované děti se vstupným zdarma. Taktéž jsme zaznamenali velký nárůst kostýmovaných diváků,“ říká Edita Dvorská, předsedkyně pořádajícího zapsaného spolku Stříbrná Kutná Hora.

Mezi tradičními účinkujícími se znovu představili například Štvanci, Merlet, Rytíři Koruny České, Falconia či Tempus Artificum. Všudypřítomné praporečnice, trubačky či dvorní dámy tradičně ztvárňují členky tanečního souboru Rondellus ze Vsetína. Dalších téměř sto kutnohorských dětí se představilo v doprovodných programech v sobotu i v neděli.

„Účinkujících v hlavním i vedlejším programu je ke čtyřem stovkám. Je radost pracovat s profesionály, kteří již Stříbření znají a stejně radostné je přivítat a přijmout do této „rodiny“ nové nadšence. Náročné přípravy a realizace akce by se taktéž neobešly bez dalších dobrovolných pomocníků a účinkujících, například z řad představitelů Horníků. Všem, kteří se na realizaci letošního ročníku podíleli, a také všem divákům, patří velký dík,“ doplňuje Dvorská.

Magická dvorská slavnost byla přerušena poděkováním PhDr. Světlaně Hrabánkové, autorce Stříbření, scénářů a dlouholeté předsedkyni původního zapsaného spolku. „To nebylo ve scénáři,“ glosovala Hrabánková svůj častý komentář na hlavním pódiu, kde převzala květiny a osobní poděkování od Josefa Kašpara alias Václava IV. Slavnost na počest svatého Jana pak vyvrcholila magickou ohňovou show ve znamení 30. výročí a tradičním ohňostrojem.

Termín 31. ročníku Královského stříbření byl stanoven na 21. a 22. června 2025. Na viděnou ve středověké Kutné Hoře.

————————-

Mgr. Edita Dvorská, v Kutné Hoře 28. června 2024
předsedkyně zapsaného spolku Stříbrná Kutná Hora, z.s.
608 190 424, dvorska.edita@gmail.com

Cestujte s námi v čase – zažijte slávu lucemburské Kutné Hory. Čeká vás středověký víkend v královském horním městě, nezapomenutelná atmosféra a jedinečné zážitky. Král Václav IV., královna Žofie, královský dvůr, průvody městem, rytířské souboje, velký turnaj na koních, trubači, bubeníci a praporečníci, středověká hudba a lidový i dvorský tanec, večerní magická dvorská slavnost, nedělní stříbrná mše v chrámu sv. Barbory, sokolnictví, středověká řemesla a kuchyně, rytířská ležení s ukázkami, středověké zbraně, žongléři, kolotoč a zábavná hra pro děti, dobové tržiště a mnoho dalšího. Vraťte se do slavného období Kutné Hory a bavte se mezi měšťany, mincmistry, havíři i šlechtici, staňte se součástí dvoudenního divadelního představení. Slavná historie ožívá a vchází do ulic…
————————-

Pomyslný první ročník této dnes již tradiční historické akce se uskutečnil v roce 1992 jako součást oslav příchodu cisterciáckého řádu do Kutné Hory. V roce 1994 pak akce dostala svůj nezaměnitelný název Královské stříbření Kutné Hory a získala také charakteristickou dramaturgii v podobě konkrétní, i když fabulačně přizpůsobené události inspirované návštěvou krále Václava IV. v královském horním městě. Od té doby se scénář akce navrací vždy o 600 – později o 620 let zpátky v minulosti, pracuje s událostmi v daném roce a atraktivní formou prezentuje a oživuje staré hornické tradice a historii města. Akci po celou dobu organizuje úzký okruh nadšenců a kutnohorských patriotů sdružených v zapsaném spolku Stříbrná Kutná Hora, z.s. Za dobu své existence získala akce mnohé příznivce z řad místních, obyvatel České republiky i návštěvníků ze zahraničí. Během konání uplynulých 28 ročníků na akci „vyrostly“ dvě generace nejen účinkujících – tanečnic, šermířů či hudebníků, ale především diváků.

Aktivita zapsaného spolku je nekomerční a veškeré příjmy hradí náklady na přípravu a zajištění akce.